0 Läs mer >>
Filt, Body och byxa från faster och farmor
 
Kofta och klänning från farfar och bonusfarmor
 
Strumpbyxorna mamma missade att få med, också från farfar och bonusfarmor :)
 
Skallra & Body från bonusfaster Sara
 
Overall från bonusfaster Emilie, Åke och Baltazar
 
Leggings och huvtröja från gammelmormor och gammelmorfar
 
Top, leggings, hängselbyxa och klänningen på bilden nedan (ligger i tvätten) från mormor och bonusmorfar
 
Första promenaden:)
 
Påslakanset, badlakan, pyjamas, leggings, 2-pack strumpor, klädset,leggings, klädset från morfar och bonusmormor.
 
Teddyjacka, body och 3 par byxor från Putzi.
 
Babykorg från bonusmoster Emelie och rosor från mormor.
 
 
 
Pengagåva från gammelfarmor.
 
 
 
 
STORT TACK TILL ALLA!
 
 
 

Tack för alla fina pr...

0 Läs mer >>
 

Lilla hjärtat

0 Läs mer >>

Bildinlägg från Tilia...

0 Läs mer >>

På Onsdagen hade vi tid hos MVC för att boka tid för igångsättning, men tyvärr missade vi den då  vi mindes att det var Torsdag. Istället så ringde Tom direkt till Sös och ordnade en tidigare tid redan dagen efter. Vi kommer dit vid 13.15 och jag förklarar att jag helt enkelt inte står ut längre, varken psykiskt eller fysiskt. Hade precis vart tvungen att börja gå med kryckor också. Hon undersökte mig för och se vilken metod man skulle använda för igångsättning. Till min stora glädje var jag öppen 3 cm, utan att ha märkt av det. Det betydde att det gick att starta allt genom att ta hål på hinnorna så vattnet gick, men jag var tvungen att vänta till tiden vi fick dagen efter kl. 12.00.

I bilen påväg hem igen kände jag en bekant känsla i magen. Sa till Tom att de kändes nästan som att jag fick en värk. Vi åkte hem och åt lunch med Suzanne som passat Tilian under tiden. Även vid matbordet fortsätter småvärkarna. Vi planerar fort hur vi ska göra om det kommer igång under kvällen. Alldeles riktigt så fortsätter värkarna regelbundet med ungefär 3-5 min mellanrum. Tilian fick åka till farmor. Jag ringer förlossningen för att meddela att det startat spontant. Jag läser lite på nätet att omföderskor öppnar sig ungefär 1 cm per timme. Vid 22.00 kommer värkarna med 2-2.30 min mellanrum och jag blir orolig att jag ska råka stanna hemma för länge, då jag inte vet hur ont det gör utan värkstimulerande.. Vi ringer igen och får åka in.

Väl på förlossningen får jag på mig den superhotta outfiten och blir undersökt. Till min stora besvikelse var jag bara öppen 4 cm. Trodde att alla timmar hemma skulle ha gjort mer nytta än så. Jag kopplas till ctg:n. Efter en halvtimme kommer barnmorskan in och berättar att hjärtljuden sjunker kraftigt när jag får värkar och det tyder på att bebisen inte mår bra. För att kontrollera det ytterligare så spräcker hon vattnet och sätter en skalpelektrod på bebisens huvud.  Jag känner hela tiden att jag behöver gå på toaletten men får inte, jobbigt..

Efter en timme undersöker barnmorskan mig igen. Fortfarande bara 4 cm, trots vattenavgång. Frågar om jag vill ha något smärtstillande men jag förklarar att lustgasen fick mig att må väldigt dåligt och epiduralen kände jag att jag kunde klara mig utan. Redan här nämner hon värkstimulerande men jag säger ifrån. Känner att förlossningen går mer och mer åt det håll jag inte vill, att ligga i sängen fastkopplad i massa slangar och sladdar..

Jag klagar över smärtan att ligga ner, jag vill upp och röra mig. Till min stora glädje erbjuds jag då gåbord, sackosäck, pilatesboll m.m. Tycker allt låter underbart och väljer gåbord. Väl på fötter blir jag påmind om blåsan och ber om att få gå på toaletten. Jag får äntligen göra ett toalettbesök.

Det blev aldrig något gåbord, jag blev tillsagd att ligga i sängen igen. För tyvärr lossade skalpelektroden lite grann under toalettbesöket, så barnmorskan var tvungen att sätta om den.  Den här gången behövde hon hjälp av en annan barnmorska som fick trycka på magen för att bebisen skulle åka neråt så hon nådde att sätta den. Sjukt obehaglig känsla.  Efter det började jag vägra undersökningar, jag hade vart tvungen att be barnmorskan sluta då det var mitt i en värk. Kände hur jag började få panik av hela situationen. Ville inget hellre än o sövas ner. Barnmorskan erbjuder mig lustgas, något svagare (50%) så jag inte ska må dåligt. Jag känner att de är värt att prova.. Jag upplever exakt samma hallucination som under förra förlossningen. Alla bitar faller på plats och jag får svar på livets alla stora frågor, om universum, evigheten osv. Det var inte skrämmande den här gången utan jag accepterar den på ett annat sätt och släpper till slut lustgasen och fortsätter att bara andas genom värkarna.

Jag tror att jag det är här som barnmorskan säger att vi måste använda värkstimulerande nu och jag går med på det för jag vill bara att allt ska vara över. Men för att hon ska få göra det så ville jag först ha epiduralen. Hon ringer narkosläkaren. Han var upptagen just då så vi fick vänta ett tag. När han väl kom var jag orolig över hur han skulle hinna lägga bedövningen. Det kunde komma 3 värkar på en gång och fick jag en paus varade den i max 30 sek. Han lyckades iallafall och säger till mig att han lagt första dosen och att den kommer verka om 20 min. Jag svarar med att jag inte kan hålla emot längre. Barnmorskan kommer snabbt in och undersöker mig. På en timme hade jag gått från att vara öppen 4 cm till 10cm. Det var dags att börja krysta och en kvart senare var vår lilla flicka ute!
 
Hon hade haft navelsträngen runt halsen men hon mådde bra. Hon var pigg och började ganska direkt att söka ögonkontakt och leta efter bröstet.

Det är otroligt hur stort spektrumet är mellan att ha sån smärta att man i princip vill dö till att bli den lyckligaste människan i världen!
 
 

Förlossningsberättels...

1 Läs mer >>
20 Juli klockan 02.19 föddes vår fina lilla flicka.
3640 gram och 54 cm lång.

Millie Alexandra Auro...

0 Läs mer >>
Veckan som varit har bara inneburit en sak.. v ä n t a n. Hade aldrig trott att det skulle vara så frustrerande, jobbigt och oroande att passera utsatt datum. Hade ju räknat med bebbe för redan en månad sen efter alla man hört säga att den andra kommer både tidigare och snabbare.. Varje dag i 5 veckor har jag vart "beredd". Har laddat och vilat. Så mycke att de nu har fått motsatt effekt. Känner mig totalt orkeslös, förstår inte längre hur Jag ska lyckas föda ett barn. Jag bestämde mig häromdagen för att ta en lite längre promenad (än jag vet jag klarar just nu), dels för att få fart på de här och dels för att jag såå behöver motionera. Men, de straffade sig såklart genom den värsta foglossning jag varit med om..
 
Vi var till barnmorskan på 40+1 möte. Hon kollade hjärtljud och mätte magen. Sa att det var konstigt för magen var kortare är veckan innan.. Jag tänkte att de säkert var för hur h*n låg. Men efter att vi pratat om bokning av igångsättning vid nästa möte och så, så var vi plötsligt klara. Så vi gick därifrån utan att ha kollat varken blodtryck, järn socker eller urin. De är inte första gången dom hoppar över att kolla, trots att de skulle vara så himla viktigt att jag kollades noga den här gången efter den lindriga havandeskapsförgiftningen med Tilian!
 
Det satte igång mina orostankar. Enligt ul är jag idag 40+5 (vecka 41) men enligt min sista mens så går jag in i 42+0 (vecka 43) idag. Kan det betyda att moderkakan har sett sina bästa dagar, som faktiskt är innan vecka 41 och nu börjar bli överburen? Det skulle i så fall innebära att fostret inte får tillräckligt med syre och näring. Man kan läsa på nätet att en av följderna då blir att bebisen magrar av. Kunde de vara anledningen till att magen blivit mindre? Den oron blandat med att barnmorskan inte undersökte mig ordentligt fick mig att ringa till förlossningen.
 
Förlossningen var full, jag ringde vid halv 12, klockan 17 fick vi komma in på kontroll. Linn kom hem och passade Tilian under tiden. Till en början kopplades jag till en ctg-mätare där allt var bra, phu! Bebisen rör sig mycke mindre nu än jag är van vid.. Sen fick blodtrycket kollat..  och  vad  upptäckte  man då? Mitt vanliga ligger på 110/70, vid undersökningen låg det på 135/95 och när jag födde Tilian låg det på 160/100. Fick då även göra ett urinprov, 0 är det normala, jag hade +1, vid Tilians förlossning hade jag +2. Så åt det hållet går det alltså, håller på att utveckla havandeskapsförgiftning igen! Tyckte de kändes väldigt olustigt att dom lugnade mig med att det fortfarande är normalt och att vi skulle vänta på nästa tid hos barnmorskan som inte är förrän om 5 dagar. Har ju hela tiden fått höra från andra inom yrket att de kan svänga så himla snabbt.. Så jag ska ringa barnmorskan idag och be om en till tid, tidigare..
 
Något lite roligare är ju att Tilian hade 1 1/2 årsdag i Måndags. Vi firade de genom att skruva ihop 3-hjulingen och gå ut till lekparken med den en stund. Inomhus var det kul att cykla men när vi kom ut till dom andra barnen så var dom mycke roligare.
 
Tilian & Tom åkte till Putzi som bjöd över flera på lunch. Sen fick Tilian följa med på skärgårdsfestival med farmor medans Tom fixade med båten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

9-15 Juli

1 Läs mer >>
 
Jag skrev ju häromdagen att jag vill föda helt naturligt efter att ha sett dokumentären The buisness of being born. Fick en kommentar som jag svarar på här i ett eget inlägg för att jag tycker ämnet är intressant :)
 
 
Kommentar till inlägg 2-8 Juli:
Jag har två barn första barnet hade jag noll hjälp medel, inte lustgas inte sugklocka absolut noll. Andra barnet hade jag lustgas,ballong, ryggmärgsbedövning,morfin, hade nog de mesta.. jag har knytit lika mycket än till båda mina barn och är väldigt noga med att visa det...

Svar:
Det är jag glad att du gjorde, jag knöt an direkt till min son också. Det är och förblir den finaste stunden i mitt liv att få honom på magen:) Vad jag menade att jag kände igen mig i från dokumentären var denna domino effekt som uppstår om förlossningen drar ut på tiden och man blir erbjuden hjälp..
Men sen tror jag, att precis som alla känslor egentligen bara är kemiska substanser i hjärnan, att viss medicinering kan störa hjärnans naturliga belöningssystem. Dokumentären visar en tydlig skillnad på det. Därför hoppas jag på att kunna klara åtminstone en förlossning helt utan:)
 
Texten nedan är lånad av: http://bambi.alltforforaldrar.se/2009/august/ricki-lake-forlossningar.html

"Men nu är ju förlossningar i USA lite annorlunda, dom har ju en helt annan syn på smärtlindring än vad vi har. Ricki Lake har gjort dokumentären "The Business of Being Born" som jag såg när jag var gravid. Den handlar om den industri födandet har blivit i USA och hur synen på förlossning har ändrats. Det oerhört läskigt när man ser hur tre sjuksköterskor som jobbar på ett BB får frågan hur ofta dom är med om en normal förlossning och man hör svaren "aldrig".

I stort sett alla förlossningar (90%) i USA sker med epidural vilket i sin tur gör att värkarbetet stannar av och man ger värkstimulerande för att få igång värkarna igen. Alla dessa droger gör bebisen stressad vilket gör att många förlossningar slutar med kejsarsnitt.

 

En tredjedel av alla förlossningar i USA slutar med kejsarsnitt (antingen planerad eller inte), vilket är läskigt! Födandet som är naturligt för våra kroppar ses mer som en operation i USA. En tjej som var gravid berättade att några vänner helt seriöst frågade henne "när har du bokat in att få din bebis?" och hon svarade "ja, men han kommer väl när han kommer?" och dom blev förvånade att hon inte hade bokat in ett datum för kejsarsnitt precis som om man skulle boka in ett möte eller ett tandläkarbesök.

 

Handlar alla dessa kejsarsnitt och påskyndade förlossningar (med all smärtstillande och värkstimulerande) om pengar? Ja, menar filmen. Då ett kejsarsnitt tar 20 minuter jämfört med en förlossning på 12 timmar, så hinner sjukhuset med fler förlossningar och sjukhusen vill ju tjäna pengar.

 

En sevärd film, speciellt när man är gravid, för man inser hur viktigt det är med en naturlig/normal förlossning. Alla hormoner som man inte får när man har en "onaturlig" förlossning (vilket försvårar amning, mm)."

 

 

 

The buisness of being...

0 Läs mer >>
I veckan fick jag hem färgknapparna jag beställt. De är en ny smart grej som jag kommer använda till att märka Tilians kläder nu inför dagis starten, istället för att skriva namn. Det underlättar när kläderna ska ges bort-bytas-säljas. Finns i 9 olika färger och kostar 32kr för 20 stycken.
 
http://www.fargknappen.se/store
 
 
 

LH´s färgknapp

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 

Bildinlägg från badet

1 Läs mer >>
Detta måste ha vart den längsta veckan hittills i Toms och mitt liv! Varje dag har kännts som en evighet. Vi bara går och väntar och väntar och väntar. Vi känner oss begränsade och jag känner mig såklart inte i form att hitta på vad som helst.
 
Veckan började med grillat hos Torbjörn o Anki. Linn, Emelie Åke och Balthazar var också där. Senare på kvällen skulle vi kolla Paranormal activity 3 som vi hyrt. Problemet var lite att vi missade slutet av Paranormal activity 2, för att ComHem en dag i våras stängde ner kanalen vid midnatt då provtiden gick ut. Tre det eller ej, så när vi slog på tv:n för att starta filmen, visas 2:an precis där vi slutade se den sist!

Suzanne tog en "liten" cykeltur hem till oss. Det är något jag saknar, att cykla! Just nu knäar jag magen om jag skulle försöka. Funderar på att skaffa en sån där cykelvagn till småttingar, vet dock inte om de finns för spädisar.
 
Det har varit ett himla växlande väder denna vecka, men vi har verkligen tagit vara på dom soliga dagar den bjudit på. Linn följde med oss ut till landet. Vi handlade med oss lunch och badade med Ole och tvillingarna. Senare på kvällen följde Linn med och lagade middag hos oss.

Linn kom över. Mitt under middagen kom Stalands chefen hem till oss med stolen. Jag ska förklara lite snabbt: För hela 9 veckor sen åkte vi till butiken för att beställa två enkla köksstolar. Allt börjar dåligt med att kassörskan bara gör beställning på en stol, men de upptäckte jag som tur var. 2 veckor senare får vi samtal om att stolarna kommit. Vi åker dit o Tom upptäcker att det är två stolar av en annan modell. Vi får vänta ytterligare 3 veckor. Till slut har rätt stolar kommit, vi åker och hämtar dom ochTom skruvar ihop dom. Morgonen därpå upptäcker jag i solljuset att ena pinnen i ryggen är knäckt på mitten. Tom åker tillbaka för att reklamera den. Sen går ytterligare 4 veckor utan någon som helst info om hur mycket längre vi ska vänta. Så i början på veckan var jag så otroligt trött på att se den ensamma stolen där i köket och bestämde mig för att knåpa ihop ett argt mail.
Snabbt därefter fick jag mail med en ursäkt, sen körde han personligen hem stolen till oss och som ett litet plåster på såren fick vi tassar att fästa under stolsbenen. Det var väl bra.. men jag stör mig på och är riktigt besviken på att vi betalade bra för 2 nya stolar, med de hela slutar med att vi har en ny och en lagad stol (ja de syns). Skitbutik!

Tom har tagit med Tilian till lekparken ett par gånger.

En dag var vi ut ensamma på landet. Hängde en stund nere vid båten. Räddningsvästen som Tom köpte till Tilian känns enormt betryggande att ha! Vi åt lunch uppe vid stugan innan vi åkte hem.

Veckan slutade med en massa mys o bus med Tilian. Jag sov en stund på dagen medans Tom och Tilian var och handlade. De blev tacos till middag och sen blev de blogg och tv på kvällen.
 
Så status om den kära bebismagen:
39+4 enligt UL idag. +8 dagar jämfört med när Tilians förlossning startade.
Gissningsdatum passeras en efter en.. Tänk att början av graviditeten gick så fort! Men efter vecka 36 när jag kände mig i latensfasen så har allt gått så otroligt sakta. Varje dag har jag vaknat upp, kännt efter och tänkt att idag händer det nog inte men säkert imorgon.. Nu känns de snarare som att de aldrig kommer hända! Vilket är en superlöjlig tanke eftersom de händer när som helst.
Barnmorskan sa åter igen nu när vi var där i veckan att dom brukar komma tidigare eller samtidigt som syskonet. Så +8 dagar är ju rätt mycke. Allt var iallafall bra med bebisen, blodtrycket var normalt och vi fick en ny tid där vi kommer prata igångsättning:( Vill verkligen inte igångsättning, vill föda helt naturligt denna gång.
Fick en dokumentär länkad av en kompis "the business of being born" som jag verkligen kände igen mig i. Kort handlar den om alla de hjälpmedel man får under en förlossning och deras påverkan. Tar mig själv som exempel. Jag kom in och fick morfin, något man undviker att ge om inte modern haft en utdragen latensfas pga att barnet i magen blir dåsigt. Morgonen därpå hade inte så mycket hänt så de gav mig värkstimulerande. De i sin tur stressar barnet, ger tätare, smärtsammare och längre värkar. Vilket jag efter ett par timmar inte klarade av och bad om Epidural, ryggmärgsbedövning. Eftersom ingen berättade för mig o Tom att man doserar själv så funkade den ju inte på mig, kanske tur ändå, eftersom vissa förlossningar stannar av med denna smärtlindring. För att åter få igång dessa förlossningar ger man ytterligare en medicin.. Helt enkelt en ond cirkel. Summa sumarum är att hjärnans naturliga balans störs och man får aldrig "the love coctail" som man hade fått vid en naturlig födsel. Mammor tar inte till sig sina barn på samma sätt och det bortförklaras med att mamman är trött efter allt..

Jag o Jenny kom fram till att bebisen kanske trivs för bra i magen så jag funderar på att börja äta blomkål varje dag och dra på mig tajta obekväma kläder så att bebisen vill ut ;) Vi längtar ju sönder oss!!
 
 
 

2-8 Juli

0 Läs mer >>
Min lilla nussenuss kom in till mig helt av sig själv och pussade mig hej då när han och Tom skulle åka iväg. Han t.o.m vände sig om 2 ggr på utvägen och vinkade hej då <3<3<3 Så gulligt!! Så medans dom var iväg så passade jag på att läsa i lugn och ro. Senare på kvällen åkte Tom och Casper och kollade på en båt.

Ställde klockan för att gå upp och fixa biljetter till Swedish House Mafia. Köade i 2 timmar till utan framgång. Har bildbevis på att jag runt halv nio bara hade någon minut kvar i kön och vad händer? Sidan krashar igen och när den åter är uppe är jag inte ens halvvägs i kön. Kastades bakåt flera gånger! Men men, de är inte hela världen.. Vi åkte ut till båtplatsen för att Tom skulle mäta och fixa lite. Mot kvällen lagade vi regnbåge till middag som vi fått av Magnus och Torbjörn, jättegod tyckte vi men Tilian hade ingen aptit. Efter att vi vart och hyrt film märkte vi att han även började bli varm och hängig. De visade sig att han fått feber:(

Morgonen efter var febern uppe i 39,9 grader. Han var då ynklig och kramig stackarn. Ville inte ens äta upp sin glass...  Tom var iväg under dagen för att göra en sten till båtplatsen och hämta syskonvagnen som kommit. Senare på kvällen åkte han och firade Linn medans Tilian och jag satt hemma och myste i soffan till Happy feet 3.

Tilians feber sjönk snabbt och vid lunch var han uppe och lekte som vanligt. Vi bestämde oss därför att på eftermiddagen åka till Flaten en liten stund. Sen åkte vi till Barnens hus och köpte en spjälsäng och en madrass till bebisen.

Tom åkte med hjälp från Casper och Suz och köpte båten han kollat på. Det tog hela dagen så Tilian och jag hann kolla på Happy feet ett antal gånger:P

Lördagsmorgonen startade tidigt med att jag gick upp och bakade kl. 08.00. Måste ju ha något att bjuda på när vi får gäster. Tilian hjälpte Tom att bygga ihop spjälsängen. Sen fylldes dagen av lite matshopping, tvätt, pakethämtning och städning, sånt som jag inte brukar skriva om, men som också vi gör varje dag..

Och så sista dagen på veckan åkte vi till Barnens hus och köpte ett badstöd, kudde, täcke, plastad frotte till spjälsängen. Till Tilian köpte vi en trehjuling för pengarna han fick av gammelmormor och gammelmorfar i födelsedagspresent, en badring och en potta. På kvällen bäddade jag iordning allt och la i bebisens första gosedjur. En hund i samma material och färg som Tilians älskade kanin som han fick av min moster och kusin. Hoppas h*n kommer gilla den<3
 
Så om den kära magens status:
38+4 enligt UL idag. Tilian föddes 38+6 enligt UL. Känner mig både otålig och nervös. Otålig för NÄR de ska starta.. Barnmorskan sa ju att man oftast föder samtidigt som med den tidigare. Dom jag har pratat med på Blimamma har alla sagt att deras andra barn har kommit tidigare än första..
-
Nervös för HUR allt ska starta.. Barnmorskan sa att eftersom bebisen fortfarande är ruckbar så måste jag lägga mig ner och ringa förlossningen om vattnet går. Det för att minska risken att navelsträngen kommer i kläm. På blimamma ställde jag en fråga häromdagen om det var någon som hade varit med om det och om man fick åka hem igen efter koll. Av alla svar jag fick var det ingen som visste vad jag pratade om! Jag googlade ruckbar+vattenavgång och visst fanns det en massa andra som också fått det direktivet av barnmorskor. Sen fick jag ett svar av en tjej som hittat info om att i vissa delar av landet har man slutat med det direktivet pga besparingar. Hur sjukt är inte de?  Hade inte velat bo på en ort där dom sparar in pengar på att inte berätta detta och därmed riskerar att ens barn får syrebrist!! Vad sparar dom in på? Ambulansutryckningar?

<3Hur som helst hoppas jag att nästa inlägg innehåller bilder på en liten bebis<3
 
 

25 Juni-1 Juli